Co prawda największa fala tegorocznych upałów już jest za nami, ale o lodach można marzyć cały rok, zwłaszcza o włoskich. I tak, wybór jest naprawdę duży. Jak znaleźć lody, które wprawią Twoje podniebienie w zachwyt? O tym przekonasz się już w dniach 16-22.09.2019 r. podczas Festiwalu Smaków Citi Specials.
Dolce vita
Gelato stanowią kwintesencję europejskich lodów. A miłość do tego typu mrożonych deserów trwa w najlepsze do dziś. Widać to doskonale w cieplejsze dni. Lody włoskie można przygotować z komponentów oferowanych przede wszystkim przez producentów ze słonecznej Italii. Tych, którzy wytwarzają lody – prawdziwe, craftowe, oryginalne włoskie gelato jest jak na lekarstwo. W całej Polsce jest może z kilkadziesiąt takich lokali. Jednym z nich jest Lododajnia i jej Szef Operacji Arktycznych – Bartek Gogół. To on stoi za całym tym pysznym biznesem.
Lododajnia w Tygodniu Włoskim
Zacznijmy od początku. Tata naszego bohatera wyszedł z pomysłem wysłania syna na specjalne warsztaty, a ściślej rzecz biorąc na University of Gelato. Tam pod okiem włoskiego Mistrza Bartek nauczył się podstawowych tajników lodowej profesji. W czasie nauki przyswoił ogromną ilość potrzebnej wiedzy, ale co najważniejsze zakochał się w lodach włoskich, a także w sztuce i artyzmie ich tworzenia.
Gelato to nie tylko wielka maszyna, trzeba mieć do nich też smykałkę, pasję i zaangażowanie. Warsztaty ukierunkowały Bartka i jego sposób postrzegania, tego co istotne w całym procesie. Stworzył nawet specjalne lodowe laboratorium, które swoją lokalizację ma we Wrocławiu. Od początku to właśnie tu pracował nad bazami i smakami. Chciał, żeby jego lody były w stu procentach rzemieślnicze, a nawet craftowe.
Powstała z tego naprawdę wyjątkowa mieszanka włoskiej tradycji i polskiego zaangażowania. Było to możliwe dzięki znalezieniu odpowiednich składników, które spełniały wysokie oczekiwania, jakie od samego początku postawił przed sobą Bartek. Pół roku trwało samo szukanie odpowiedniego mleka. Chodziło bowiem o wybranie jak najdoskonalszej bazy do wyjątkowych lodów. Owocowe składniki, które nadają niepowtarzalnego smaku pochodzą z pobliskich sadów. W nich zawarty jest duch Dolnego Śląska. Do produkcji lodów przeznaczone są tylko te najdorodniejsze, które gwarantują niesamowicie głęboki i wciągający smak. To tyle i aż tyle, bo dzięki temu powstaje produkt, który jest całkowicie niepowtarzalny.
A o smakowych doznaniach w Lododajni przekonasz się już od 16. do 22.09.2019 r. podczas Festiwalu smaków Citi Specials Tydzień Włoski. W naszej ofercie znajdzie się 20 nowych restauracji, które dołączyły do programu Citi Specials. Przy płatności kartą Citi otrzymasz do 20% rabatu, a oprócz tego na Ciebie i Twoich gości czeka prezent – kawa i przepyszny deser!
Gelato to nie tylko wielka maszyna, trzeba mieć do nich też smykałkę, pasję i zaangażowanie. Warsztaty ukierunkowały Bartka i jego sposób postrzegania, tego co istotne w całym procesie. Stworzył nawet specjalne lodowe laboratorium, które swoją lokalizację ma we Wrocławiu. Od początku to właśnie tu pracował nad bazami i smakami. Chciał, żeby jego lody były w stu procentach rzemieślnicze, a nawet craftowe.
Powstała z tego naprawdę wyjątkowa mieszanka włoskiej tradycji i polskiego zaangażowania. Było to możliwe dzięki znalezieniu odpowiednich składników, które spełniały wysokie oczekiwania, jakie od samego początku postawił przed sobą Bartek. Pół roku trwało samo szukanie odpowiedniego mleka. Chodziło bowiem o wybranie jak najdoskonalszej bazy do wyjątkowych lodów. Owocowe składniki, które nadają niepowtarzalnego smaku pochodzą z pobliskich sadów. W nich zawarty jest duch Dolnego Śląska. Do produkcji lodów przeznaczone są tylko te najdorodniejsze, które gwarantują niesamowicie głęboki i wciągający smak. To tyle i aż tyle, bo dzięki temu powstaje produkt, który jest całkowicie niepowtarzalny.
A o smakowych doznaniach w Lododajni przekonasz się już od 16. do 22.09.2019 r. podczas Festiwalu smaków Citi Specials Tydzień Włoski. W naszej ofercie znajdzie się 20 nowych restauracji, które dołączyły do programu Citi Specials. Przy płatności kartą Citi otrzymasz do 20% rabatu, a oprócz tego na Ciebie i Twoich gości czeka prezent – kawa i przepyszny deser!