Strona Głównamój blogZ pasji do kawy – specialty coffee
mój blog

Z pasji do kawy – specialty coffee

Espresso, flat white, cold brew, karmelowe machiato. I można by tak wymieniać w nieskończoność, bo polska kultura kawowa z roku na rok rośnie w siłę. Jak smakuje kawa najwyższej jakości i czym różni się od klasycznej “plujki”? Poznaj specialty coffee, a przy okazji odbierz niespodziankę - pyszne ciastko do kawy gratis w jednej z 20 kawiarni i cukierni Citi Specials!

Kawowa pobudka
Rynek kawowy w Polsce obudził się do życia w latach 90., kiedy skończyły się czasy pustych sklepowych półek. Jednak konsumpcja kawy wciąż nie przekraczała 2 kg na osobą rocznie, a “ulubioną” kawą Polaków była tzw. plujka. Z czasem zaczęły się otwierać kawiarnie z prawdziwego zdarzenia, które serwowały najróżniejsze kawowe “wynalazki”. I tak staliśmy się smakoszami wymyślnych kaw dyniowych, koksowych czy waniliowych. Zmieniło się jednak nie tylko nasze podejście do rodzaju kawy, ale też sposobu parzenia. Kawa przelewowa, z ekspresu ciśnieniowego, french pressa czy chemexa. Wybór jest naprawdę spory, jednak wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. A skoro tak, to liczy się też jakość ziaren kawy. I właśnie dlatego warto zainteresować się specialty coffee.
Kawa najwyższej jakości
Kawa1.jpg
W latach 60. W USA po raz pierwszy użyto terminu specialty coffe (lub speciality coffe, oba określenia są poprawne). To właśnie wtedy zaczęto zwracać uwagę na jakość produkowanego surowca. Od tego momentu rynek kawowy rozwijał się niezwykle prężnie i mamy już nie tylko kawy, ale też kawiarnie i palarnie speciality coffee. Czym więc wyróżnia się kawa najwyższej jakości? Przede wszystkim smakiem, który jest idealnie zbalansowany. W kawie tej nie dominuje cierpkość czy goryczka, ale na przykład delikatna słodycz, cytrusowa kwasowość czy aromat owoców leśnych. Kto raz jej spróbuje, nigdy nie wróci do tego, co pił wcześniej. Zwłaszcza, że specialty coffee nie wymaga żadnych dodatków w postaci ciężkich syropów, sosów czy nawet mleka. Sama w sobie jest najlepszą wersją “małej czarnej” i możesz być pewny, że zakochasz się w niej już po jednym małym łyku, i na pewno na nim nie poprzestaniesz!
Kawiarnie speciality – gdzie je znajdziesz?
Takie specjalności jak zwykle w Citi Specials! Juz  od 21 do 27 października br.  zapraszamy na Tydzień Kawiarni i Cukierni. Rozsmakuj się w najlepszych kawach i przyjdź do jednego z 20 miejsc polecanych w programie  Citi Specials. Czeka na Ciebie nawet do 20% rabatu, a do każdego napoju prezent - ciastko gratis , które pobudzi zmysły i poprawi humor!
Dowiedz się więcej - kliknij powyżej!

Dowiedz się więcej - kliknij powyżej!

Citi Handlowy Magazyn to inspirujący blog dla klientów indywidualnych, biuro prasowe dla mediów i magazyn tworzony przez ekspertów bankowych. Ważne informacje o charakterze materiałów zamieszczanych w Citi Handlowy Magazyn tutaj