Głodna smaku, zakochana w kulinarnych przygodach – taka jest Dominika Wójciak, znana z Instagrama jako @Jarzynova. Nam zdradziła swój przepis na aromatyczne risotto z cukinią, opowiedziała o zasadzie “denko” i gotowaniu w duchu zero waste.
Brzmi pysznie? Zapraszamy do czytania i obejrzenia “Citi inspiruje do oszczędzania... w kuchni”
SKŁADNIKI DANIA DLA 2 OSÓB:
- 400 g młodej cukinii, najlepiej z kwiatem
- 30 g parmezanu
- 10 cm kawałek białej części pora
- ok. 1 l szybkiego bulionu z natką pietruszki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 g ryżu do risotto (carnaroli albo arborio)
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka serka mascarpone
- sól
- świeżo mielony biały pieprz (można zastąpić czarnym)
PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty cukinii odłóż do wykończenia dania. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw, by puściły sok. Zetrzyj parmezan, posiekaj drobno pora, przygotuj bulion.
Do risotto wystarczy bulion resztkowy w duchu #zerowaste na kawałku pora, dużej ilości natki pietruszki, z ząbkiem czosnku, kwaśnym pomidorem albo kawałkiem jabłka i gałązką tymianku. Jest też szybki – po prostu go zagotuj, a potem wolno gotuj przez 10-15 minut. Lekko posól i utrzymuj gorący przez cały czas przygotowywania risotto.
W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do rondla. Dopraw świeżo mielonym białym pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez około 7-10 minut aż cukinia się skarmelizuje. Przełóż do miseczki. W tym samym rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodaj por, lekko posól, popierz i podsmaż do miękkości. Dodaj ryż i smaż razem 5-7 minut aż ryż zacznie robić się przezroczysty. Jednocześnie pilnuj, aby por się nie przysmażył, warzywo ma być miękkie i szkliste, nie rumiane.
Wlej wino i zacznij mieszać risotto. Od tego momentu, proces gotowania potrwa około 20 minut. Kiedy wino odparuje, cały czas mieszając, dolej chochlę gorącego bulionu. Kiedy płyn odparuje, dolej kolejną porcję i powtarzaj czynność do momentu aż ryż będzie al dente. Wlej ostatnią chochlę bulionu, dodaj starty parmezan, serek mascarpone i skarmelizowaną cukinię. Mieszaj i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Na koniec wmieszaj porwane kwiaty cukinii, zostawiając kilka do wykończenia dania.
Świadome, praktyczne i oszczędne gotowanie
@Jarzynova zwyciężyła w III polskiej edycji programu Masterchef, jest autorką popularnych książek kulinarnych “Kulinarne opowieści” i “Warzywo”, prowadzi również bloga Kulinarne Bezdroża. Serwowane przez nią dania to bardzo często propozycje w stylu – jak zrobić coś z niczego. Bulion z resztek? Pasztet z pozostałości po obiedzie? Czemu nie!
Dominika nie lubi marnować jedzenia i pieniędzy. Z chęcią korzysta z promocji, programów rabatowych, takich jak Citi Specials, i... karty kredytowej, która daje jej dodatkową okazję do oszczędzania i realizowania swoich własnych, kulinarnych pasji.
Ty też liczysz na oszczędności? Skorzystaj z naszego kalkulatora i sprawdź, jak zaoszczędzić 1200 zł rocznie, płacąc kartą kredytową!