Święta wielkanocne kojarzą nam się z pysznym śniadaniem, suto zastawionym stołem i oczywiście słodkim mazurkiem, który symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu. Jak upiec dobry mazurek świąteczny w domu? Poznaj 3 sprawdzone przepisy!
Mazurek wielkanocny – o czym warto pamiętać?
Mazurek nie jest trudnym ciastem, choć wygląda dość imponująco. Sekretem jest pyszne kruche ciasto, które trzeba szybko zagniatać, bo ogrzanie go w rękach utrudni formowanie. Tradycyjne kruche ciasto można zastąpić ciastem francuskim, płatkami owsianymi lub gotowymi ciasteczkami, zmiksowanymi na miał. Miazgę wystarczy wymieszać z rozpuszczonym masłem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Ciasto najlepiej przygotować w sobotę - tak, żeby było świeże podczas wielkanocnego, niedzielnego śniadania. Aby zaoszczędzić na czasie, spód można upiec kilka dni wcześniej i zamrozić.
Dobry mazurek świąteczny - przepisy
Przepis 1: Mazurek z kremem krówkowym
Przygotował Grzegorz Janusz, szef kuchni restauracji Kogel Mogel
Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej, 0,5 kg masła, 10 dag kwaśnej śmietany 18%,4 żółtka,14 g proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru.
Składniki na krem:
0,5 kg masy krówkowej z puszki, 20 dag masła.
Dodatkowe składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady,ulubione powidła (w moim przypadku to powidła śliwkowe),5 łyżek orzechów włoskich,5 łyżek płatek migdałów.
Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej, 0,5 kg masła, 10 dag kwaśnej śmietany 18%,4 żółtka,14 g proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru.
Składniki na krem:
0,5 kg masy krówkowej z puszki, 20 dag masła.
Dodatkowe składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady,ulubione powidła (w moim przypadku to powidła śliwkowe),5 łyżek orzechów włoskich,5 łyżek płatek migdałów.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę, żółtka i posiekać ponownie. Wyrobić ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą na grubość 0,5 cm, następnie wyłożyć do brytfanek o wielkości 36x24 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę, żółtka i posiekać ponownie. Wyrobić ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą na grubość 0,5 cm, następnie wyłożyć do brytfanek o wielkości 36x24 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut
Przygotowanie kremu:
Masło zmiksować, do osiągnięcia puszystej masy, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas miksując. Odstawić na bok.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudzić je. Następnie posmarować mazurka krówkowego powidłami śliwkowymi, wyłożyć krem krówkowy. Przykryć całość drugim ciastem, wylać rozpuszczoną gorzką czekoladę (w kąpieli wodnej). Całość posypać orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów. Przed podaniem ostudzić.
Masło zmiksować, do osiągnięcia puszystej masy, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas miksując. Odstawić na bok.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudzić je. Następnie posmarować mazurka krówkowego powidłami śliwkowymi, wyłożyć krem krówkowy. Przykryć całość drugim ciastem, wylać rozpuszczoną gorzką czekoladę (w kąpieli wodnej). Całość posypać orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów. Przed podaniem ostudzić.
Przepis 2: Mazurek kokosowy
Składniki na ciasto:
25 dag mąki pszennej, 150 g masła, 80 g cukru pudru,1 jajko,2 pełne łyżki kwaśnej śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę kokosową:1,5 szklanki wiórek kokosowych,1 szklanka mleka,1 szklanka cukru.
Składniki na polewę czekoladową:8 kostek czekolady gorzkiej,mleko dla uzyskania konsystencji.
25 dag mąki pszennej, 150 g masła, 80 g cukru pudru,1 jajko,2 pełne łyżki kwaśnej śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę kokosową:1,5 szklanki wiórek kokosowych,1 szklanka mleka,1 szklanka cukru.
Składniki na polewę czekoladową:8 kostek czekolady gorzkiej,mleko dla uzyskania konsystencji.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę i dodać masło. Całość dokładnie wymieszać i posiekać nożem. Do tak rozrobionego początkowo ciasta dodać proszek do pieczenia, śmietanę, cukier puder i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie przygotować formę o wymiarach 26x21 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papier do pieczenia delikatnie oprószyć mąką. Piec około 30 minut – do lekkiego zbrązowienia ciasta. Wyjąć i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę i dodać masło. Całość dokładnie wymieszać i posiekać nożem. Do tak rozrobionego początkowo ciasta dodać proszek do pieczenia, śmietanę, cukier puder i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie przygotować formę o wymiarach 26x21 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papier do pieczenia delikatnie oprószyć mąką. Piec około 30 minut – do lekkiego zbrązowienia ciasta. Wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie masy kokosowej:
Do rondla wsyp cukier i wlej mleko. Mieszaj cały czas ogniu, doprowadzając do wrzenia. Wsyp wiórki i gotuj jeszcze około 15 minut. Gorącą masę wylej na spód, równomiernie ją rozprowadzając.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodać odrobinę mleka – tak, aby uzyskać konsystencję polewy. Polać wierzch mazurka kokosowego.
Do rondla wsyp cukier i wlej mleko. Mieszaj cały czas ogniu, doprowadzając do wrzenia. Wsyp wiórki i gotuj jeszcze około 15 minut. Gorącą masę wylej na spód, równomiernie ją rozprowadzając.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodać odrobinę mleka – tak, aby uzyskać konsystencję polewy. Polać wierzch mazurka kokosowego.
Przepis 3: Mazurek wielkanocny na waflach
Składniki:
1 opakowanie wafli prostokątnych, ok. 8 sztuk,1 puszka kajmaku,1 słoiczek powideł śliwkowych,bakalie, orzechy laskowe, płatki migdałów.
Przygotowanie:
Wafle przekładać po kolei kajmakiem i powidłami, pamiętając, że na wierzchu powinna być grubsza warstwa kajmaku. Górę ozdobić posiekanymi orzechami, bakaliami i płatkami migdałów. Tak przygotowanego waflowego mazurka włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem mazurka wielkanocnego pokroić w kostkę.
1 opakowanie wafli prostokątnych, ok. 8 sztuk,1 puszka kajmaku,1 słoiczek powideł śliwkowych,bakalie, orzechy laskowe, płatki migdałów.
Przygotowanie:
Wafle przekładać po kolei kajmakiem i powidłami, pamiętając, że na wierzchu powinna być grubsza warstwa kajmaku. Górę ozdobić posiekanymi orzechami, bakaliami i płatkami migdałów. Tak przygotowanego waflowego mazurka włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem mazurka wielkanocnego pokroić w kostkę.
Potrawy wielkanocne – rozsmakuj się w nich z Citi Specials
Pysznego mazurka oraz inne dania wielkanocne możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z oferty restauracyjnej Citi Specials i zamówić potrawy od najlepszych szefów kuchni - jak np. Grzegorz Janusz, szef kuchni restauracji Kogel Mogel, który specjalnie dla nas przygotował przepis na mazurka z masą krówkową. Każda z polecanych przez nas restauracji to wyrafinowany smak i przyjemność zachwycająca nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Pysznego mazurka oraz inne dania wielkanocne możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z oferty restauracyjnej Citi Specials i zamówić potrawy od najlepszych szefów kuchni - jak np. Grzegorz Janusz, szef kuchni restauracji Kogel Mogel, który specjalnie dla nas przygotował przepis na mazurka z masą krówkową. Każda z polecanych przez nas restauracji to wyrafinowany smak i przyjemność zachwycająca nawet najbardziej wybredne podniebienie.